lunes, 28 de mayo de 2012

Un tros de cel. Isabel-Clara Simó


Un tros de cel, Isabel-Clara Simó, Alzira, Bromera, 2012
Aquesta és una novel·la sincera. Sense grans pretensions, l’autora pretén abordar amb una aparença de senzillesa un tema de gran crueltat com és la prostitució de menors orientals al països europeus. Wing esdevé la veu silenciada, i ara amb altaveu, de les dones que són víctima de les màfies que trafiquen amb persones sense cap tipus de mirament.
Potser aquest siga l’element que més pot copsar el lector: un punt de vista amb aparença innocent que no és conscient del llast que el seu passat pot tenir en el seu present. Una aparent contradicció entre la duresa de les imatges retrospectives i la benaurança de la quotidianitat, del present descrit per Wing, la jove de 18 anys acabats d’acomplir que ha recuperat, per la fermesa d’una promesa feta amb el seu proxeneta, la llibertat. La relació amb Llorenç, el seu cap, es mou amb una dosi suficient d’ambigüitat per tal que puguem entendre la relativització de la relació entre proxeneta i prostituta que s’hi estableix. Una interacció que ens ofereix la particular visió de l’esparança que té la protagonista i que marca el títol de la novel·la. Tot i això, el lector podria concebre millor un títol més directe i no tan optimista, que recordara el que hi ha, en definitiva, a la novel·la: la història d’una prostituta menor d’edat.
Tot plegat, avançarà en el seu viatge iniciàtic, amb un periple de tornada a Hong-Kong, la ciutat que tant s’ha transformat en la darrera dècada, des d’una València estant, que la conduirà a establir-se definitivament a Barcelona. Potser el lector desitjarà haver tingut una evolució més pausada de les darreres imatges, les que serviran perquè Wing recupere el seu passat, en el viatge de retorn a la llar familiar, ara desballestada i gairebé inexistent, però en Un tros de cel, l’autora, tot emulant escriptores com Marguerite Duras o, més recentment, Amélie Nothomb. Una aposta per la intensitat, a partir de la brevetat, que no deixa sense opinió el lector.
Carles Cortés

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...